top of page

ISO 14064-1 Standardına Göre Kurumsal Karbon Ayak Ä°zi Nedir ve Neden Hesaplanır?

Karbon ayak izi kavramı insanların neden olduÄŸu her türlü emisyon faaliyetleriyle, çevreye verdiÄŸi zararın bir ölçüsünü ifade eden sera gazı emisyonunun karbondioksit karşılığıdır. Kurumsal karbon ayak izi ise iÅŸletmelerin faaliyetlerinin neden olduÄŸu doÄŸrudan veya dolaylı olarak üretim, hizmet gibi faaliyetler sonucunda ortaya çıkan sera gazı emisyonlarının karbondioksit karşılığıdır. Kurum bazında karbon ayak izi hesaplamaları için çeÅŸitli çalışmalar bulunmaktadır. Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün (ISO) 14064-1: 2018 Standardı uluslararası ölçekte geçerliliÄŸi olan bir kılavuzdur. Bu standarda göre bir firmanın kurumsal karbon ayak izi 2018 yılında yapılan güncelleme ile toplamda 6 kapsamdan oluÅŸmaktadır. Bunlar;

​

  • DoÄŸrudan Sera Gazı Emisyonları (ısınma ve üretim için tüketilen fosil yakıtlar),

  • Dolaylı Sera Gazı Emisyonları (tüketilen elektrik, ısı/buhar enerjisi),

  • Ulaşım Kaynaklı Sera Gazı Emisyonları,

  • Satın Alınan Hammadde ve Malzeme Kaynaklı Dolaylı Sera Gazı Emisyonları,

  • KuruluÅŸun Ürünlerinin MüÅŸteri Tarafından Kullanımıyla Ä°liÅŸkili Dolaylı Sera Gazı Emisyonları’dır.

​

Bu 6 kapsamdan oluÅŸan sera gazı emisyonlarının ton karbondioksit karşılığı firmanın kurumsal karbon ayak izinizi oluÅŸturmaktadır. Hesaplamaların doÄŸru ve güvenilir bir ÅŸekilde yapılması ardından raporlaması gerekmektedir.

Kurumsal karbon ayak izi çalışması ile; envanter sonucunuza göre maliyet ve emisyon azaltmaya yönelik stratejiler geliÅŸtirebilir, hizmet kalitenizi artırmaya yönelik çalışmalar yaparak üretimde verimliliÄŸinizi artırabilir, kaynak ve enerji verimliliÄŸi saÄŸlama gibi alanlarda kazanç elde edebilirsiniz.

​

Sera Etkisi Nedir?

​

Dünyamızı güneÅŸten gelen ışınlardan çok, yansıyan güneÅŸ ışınları ısıtmaktadır. Yansıyan ışınlar arasında baÅŸta gelen karbondioksit, metan ve su buharı atmosferde bulunan diÄŸer gazlar tarafından absorbe edilir ve geri dönüÅŸü engelenir. Böylece dünyamız ısınır. GüneÅŸ ışınlarının atmosferde bulunan diÄŸer gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir. Sera etkisine neden olan gaz bileÅŸenleri Karbondioksit (CO2), Metan (CH4), Nitroz Oksit (N2O), Hidroflorokarbonlar (HFCs), Perlorokarbonlar (PFCs) ve Sülfür Heksaflorit (SF6) olmak üzere hem doÄŸal süreçler hem de insan kaynaklı faaliyetlerden kaynaklı olabilir.

​

İnsan Faaliyetlerinden Kaynaklı Sera Gazları

​

Sanayi devrimiyle beraber insan faaliyetlerinden kaynaklı sera gazları atmosfer bileşeninde daha fazla miktarda yer almış ve sera etkisini giderek artırmıştır. İnsan kaynaklı sera gazlarını oluşturan temel faaliyetler şu şekilde sıralanabilir:

​

  • Fosil yakıtların (kömür, petrol ve gaz) elektrik üretimi, ulaşım, endüstri ve evlerde kullanılmak üzere yakılması (CO2);

  • Tarım (CH4) ve ormansızlaÅŸma (CO2) gibi arazi kullanımı deÄŸiÅŸiklikleri;

  • Atıkların araziye doldurulması (CH4);

  • Endüstriyel florlu gazların kullanımı.

​

​

Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi ve Beraberinde GetirdiÄŸi Riskler Nelerdir?

​

Sera etkisinin artmasıyla birlikte kara, deniz ve havada ölçülen sıcaklıklarda artışlar gözlemlenmiÅŸtir. Ä°klimimizin deÄŸiÅŸmesiyle gelecek yıllarda kuraklık, çölleÅŸme, tsunami ve fırtına gibi doÄŸal afetlerle karşı karşıya kalacağımız bir gerçektir. Su kıtlığı, biyoçeÅŸitliliÄŸin yok olması ve hammaddeye eriÅŸimde yaÅŸanacak zorluklar kurumları dolayısıyla da bireyleri etkileyecek riskler arasındadır.

​

 

Dünden Bugüne Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi ile Mücadelede GerçekleÅŸtirilen Faaliyetler

​

1972 - Stockholm’de gerçekleÅŸtirilen BM Ä°nsan Çevresi Konferansında (Stockholm Konferansı), sosyo-ekonomik yapıları ve geliÅŸme düzeyleri farklı olan birçok ülke, “çevre” konusunda ilk defa bir araya gelmiÅŸtir. Konferans sonunda, BM Ä°nsan Çevresi Bildirisi kabul edilmiÅŸtir.

​

1992 - Rio de Janerio’da tertiplenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı (Rio Konferansı), ulusların çevreye duyarlı yönetim ÅŸekilleri benimsemelerine yönelik bir dizi ilkenin kabulü gerçekleÅŸmiÅŸtir.

​

1997 - Japonya’da düzenlenen BM Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi kapsamında Kyoto Protokolü’nü imzalayan ülkeler karbondioksit ve diÄŸer beÅŸ sera gazı (Metan, azot oksit, Hidrokloroflorokarbon, kloroflorokarbonlar, Kükürt hekzaflorür )  salımlarını azaltım konusunda belli taahhütler vermiÅŸtir. Protokol 2005 yılında Rusya’nın da katılımıyla yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.

​

2015 – Paris’te kabul edilen BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi kapsamında Paris AnlaÅŸması imzalanmasının amacı küresel ortalama sıcaklık artışını endüstri öncesi dönem seviyelerinden 2 °C artış seviyesi ile sınırlı tutmaktır. Kyoto Protokolü’nün sona erme tarihi olan 2020 sonrası iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi rejimini düzenlemeyi amaçlamaktadır.

​

Paris Ä°klim AnlaÅŸması, AB YeÅŸil Mutabakatı ve Türkiye

​

Türkiye, iklim kriziyle mücadele için BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi kapsamında iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı için 2015 yılında Paris AnlaÅŸması imzalanmıştır. Ä°mzaladığımız bu anlaÅŸma gereÄŸince ve tüm sera gazı emisyonuna neden olan sektörlerin iklim eylem planlarını oluÅŸturması gerekmektedir. Bu süreçte Avrupa BirliÄŸi iÅŸ birliÄŸi içinde olduÄŸu ülkelerin sürdürülebilir planlarına destek olmak için belirli hedefler ve yaptırımlar belirlemiÅŸ, 2019 yılında Avrupa BirliÄŸi YeÅŸil Mutabakatı (EU Green Deal) bildirisini yayınlamıştır. Bu mutabakat içerisinde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması tanıtılmış, Avrupa BirliÄŸi’ne ihraç edilecek ürünlerden kaynaklı karbon emisyonlarının fiyatlandırılacağını yani vergilendirileceÄŸini vurgulanmıştır. Türkiye, Avrupa’ya en fazla ihracat yapan 2. ülke konumunda olması nedeniyle bu anlaÅŸmalar ve bildiriler çerçevesinde çalışmalara baÅŸlanmıştır. Bu çalışmaların hedeflerine ulaÅŸmak için sera gazı emisyonuna neden olan üretim sektörlerinin karbon yönetimi yapabilmesi ve sürdürülebilir kalkınma stratejilerini belirleyebilmeleri adına kurumsal karbon ayak izi hesaplamalarını ve raporlamalarını yapmaları gerekmektedir.

Kurumsal Karbon Ayak İzi Hizmetimizin Akış Şeması

01

Emisyona neden olan sera gazı kaynaklarını detaylı olarak tespit ediyoruz. Bu süreci, Kontrol veya EÅŸit Paylaşım yaklaşımlarından birine göre belirliyoruz.

02

Veri Analizi

Emisyon Kaynaklarına ait olan veriler detaylı bir çalışma sonucunda toplanıp uzman ekiplerimiz tarafından analiz ediliyor.

03

Hesaplama

Yeni nesil dijital bir çözüm olan yazılım programı kullanarak tüm hesaplamaları yapıyoruz ve hesaplama sonuçlarını daha tutarlı ve güvenilir bir ÅŸekilde buluyoruz.

04

Raporlama

ISO 14064-1:2018 standardı ve ilkeleri esas alınarak oluşturulan rapor uluslararası standartlara uygun, uzman ekiplerimiz ile birlikte hazırlanıyor.

DoÄŸrulama

05

Rapor haline getirilen sera gazı emisyonlarının ve uzaklaÅŸtırmalarının objektif olarak gözden geçirilmesi için doÄŸrulama yapılıyor.

Kaynak Tespiti 

bottom of page