top of page

Enerji’nin İpekyolu TANAP (Trans Anadolu Doğalga Boru Hattı) Projesi

Azerbaycan Åžah Deniz-2 sahasında çıkarılacak doÄŸalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Trans Anadolu DoÄŸalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nin “Çevresel ve Sosyal Etki DeÄŸerlendirme” (ÇSED) süreci Ocak 2013 tarihinde baÅŸlamıştır. Proje, doÄŸalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınarak bölgede enerji güvenliÄŸine katkıda bulunmayı hem de ülkemize gelen doÄŸalgaz kaynaklarının çeÅŸitlendirilmesini hedeflemektedir.

 

26 Haziran 2012’de hükümetler arası anlaÅŸmaları imzalanan ve Azerbeycan ve Türkiye parlamentosunda kabul edilen TANAP için oluÅŸturulan konsorsiyumda ilk ortaklar SOCAR (Azerbaycan Cumhuriyet Devlet Petrol Åžirketi), BOTAÅž (Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Åž.) ve TPAO’dan (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) oluÅŸmaktadır. Dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olma özelliÄŸini taşıyan projede BOTAÅž ve TPAO’nun ortalık içerisindeki hissesi %20, SOCAR’ ın ise %80 olarak belirlenmiÅŸtir. SOCAR tarafından faaliyet sahibi olarak TANAP DoÄŸalgaz Ä°letim A.Åž. kurulmuÅŸ ve yetkili kılınmıştır.

 

TANAP Projesi ile ilk etapta (2020) yıllık 16 milyar m3’lük doÄŸal gazın akışı ve bunun 6 milyar m3’lük bölümü, EskiÅŸehir ve Trakya bölgesindeki 2 noktadan ulusal ÅŸebekeye baÄŸlanarak, Türkiye’de kullanılması hedeflenmektedir.

 

49 yıl iÅŸletilecek doÄŸalgaz boru hattı projesinin 2014 yılı sonunda inÅŸaatına baÅŸlanması ve 3 yıl sonra 2018 yılında ilk gaz akışının baÅŸlatılması öngörülmektedir.

Türkiye’nin Gürcistan sınırından (Ardahan ili Posof Ä°lçesi) baÅŸlayarak, Yunanistan (Edirne Ä°li Ä°psala Ä°lçesi) ve/veya Bulgaristan sınırındaki (Kırklareli Ä°li, Kofçaz Ä°lçesi) son bulacak boru hattının yaklaşık uzunluÄŸu 1.900 km’dir.

 

Çevresel ve Sosyal Etki deÄŸerlendirme (ÇSED) raporu, boru hattının tasarım aÅŸamasında baÅŸlayıp, inÅŸaat, iÅŸletme ve iÅŸletmenin sonlandırılması aÅŸamalarında oluÅŸabilecek baÅŸta fiziksel, biyolojik, kültürel olmak üzere tüm çevresel, sosyal ve sosyo-ekonomik etkilerin ortaya konulması, yerel mevzuat ve uluslararası standartlar çerçevesinde, gerekli tedbirlerin alınması amacıyla hazırlanacaktır.

 

25 Åžubat-11 Mart 2013 tarihleri arasında Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, GümüÅŸhane, Giresun, Sivas, Yozgat, KırÅŸehir, Kırıkkale, Ankara, EskiÅŸehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, TekirdaÄŸ ve Kırklareli Ä°llerinde (21 Ä°lde) “Halkın Katılımı Toplantıları” ve 14 Mart 2013 tarihinde “Kapsam ve Özel Format Belirleme” toplantısı gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.

Halkı yerel düzeyde bilgilendirmeyi arttırmak ve daha geniÅŸ kitlelere ulaÅŸmak üzere ilçeler düzeyinde tamamlayıcı “Halkı Bilgilendirme Toplantıları” 18  – 28 Mart 2013 tarihleri arasındaprograma  göre gerçekleÅŸtirliecektir.

 

Proje hakkında daha detaylı bilgi için Proje BoÅŸürüne ve Proje BaÅŸvuru Dosyası eriÅŸebilirsiniz.

Projeyle ilgili tüm yorumlar aÅŸağıda belirtilen iletiÅŸim bilgilerine telefon veya elektronik posta yoluyla iletebilirsiniz.

 

Ücretsiz  Telefon Hattı: 0 800 314 11 22

E-posta: info@tanap.com

bottom of page